Impressió 3D en metall (SLM)

  La impressió 3D en metall (SLM) permet fabricar productes finals de gran complexitat de forma ràpida. La fabricació additiva de metall o impressió 3D en metall permet la fabricació de geometries i estructures que serien impossibles d'obtenir mitjançant la fabricació tradicional.

  Impressió 3D en metall (SLM)


  Aquesta tecnologia de fabricació additiva facilita la producció de peces fins a un 60% més lleugeres que la fabricació tradicional.

  Les peces creades per fabricació additiva de metall i depenent del material processat, tenen una resistència similar o inclús superior al que es pot obtenir per forja o mecanitzat.

  La impressió 3D en metall utilitza la quantitat mínima de material, reduint així la quantitat de residus i deixalles derivades del procés de fabricació, així s'aconsegueix un estalvi d'energia molt important durant la fabricació.

  La reducció de deixalles és el que ha donat, principalment, a la impressió 3D en metall la consideració de tecnologia o mètode de fabricació més sostenible i ecològic.

  Què és la impressió 3D en metall?

  La impressió 3D en metall utilitza aliatges de metalls com a matèria primera en forma de pols. Un dispositiu làser fon i uneix les partícules capa per capa, formant així un objecte en 3 dimensions.

  Com funciona?

  Es decideix l’orientació de la peça que serà fabricada amb la geometria 3D. Mitjançant un programa de tractament 3D s'organitza i tradueix la informació, generant un fitxer amb la segmentació específica de la peça, fent servir un format estàndard d'arxius per a les tecnologies de fabricació additiva, amb les capes de la peça.

  A la màquina d'impressió metàl·lica s'estenen capes de pols metàl·lica les unes sobre les altres successivament mentre un làser d'alta potència fon les partícules i les uneix, construint la peça i els suports.

  Quan finalitza la fabricació a la màquina es retira la pols sobrant per a la seva reutilització posterior. Depenent de l'aliatge de metall utilitzat, algunes vegades se sotmet a la peça a tractament posterior, ja sigui tèrmic o a pressió isostàtica, i finalment es retiren els suports.

  Aplicacions de la impressió 3D en metall

  És una tecnologia ideal per a la fabricació de peces de metall complexes, ja que proporciona una flexibilitat de disseny gairebé sense límits. El cost de la fabricació d'aquest tipus de peces depèn del volum, no de la complexitat. Algunes aplicacions destacades:

  • Prototips funcionals
  • Peces de geometria complexa
  • Estructures lleugeres per a ús al sector aeroespacial i aeronàutic
  • Inserits per a eines i motlles amb canals interns de refrigeració
  • Eines per a producció
  • Carcasses rígides
  • Canalitzacions
  • Peces de recanvi
  • Dissipadors tèrmics
  • Intercanviadors de calor
  • Fabricació de sèries curtes de peces

  Avantatges de la impressió 3D en metall

  Funcionalitat

  La llibertat de disseny de productes que ofereix la impressió 3D en metall facilita la millora de les característiques funcionals de les peces en permetre el disseny fora de la caixa substractiva.

  Lleugeresa

  S´obtenen dissenys més lleugers mitjançant l'optimització topològica que millora la rigidesa i el pes, l´ús d´estructures reticulars internes, el buidatge i la reducció d´assemblatges mecànics gràcies a la fabricació d´un conjunt de peces d'una sola vegada.

  Consolidació

  S'eliminen processos de soldadura, crítics durant l'assemblatge en requerir una inspecció i un control de qualitat molt exigent i de forma periòdica. Redueix els temps, els costos d'acoblament i optimitza el recompte i la gestió de les peces.

  Fluids

  Producció de geometries optimitzades per a fluxos de fluids, com ara el refredament o escalfament, que no es poden assolir amb tecnologies de fabricació convencionals.

  Materials per a impressió 3D en metall

  S'utilitzen aliatges d'acers, acer dur, acer inoxidable, titani, alumini entre altres materials més comuns i de gran demanda i de diverses aplicacions com el metge, automoció, aeroespacial i la indústria en general.

  Oferim diversos materials de darrera generació per a la fabricació de peces en impressió metàl·lica. En aquesta pàgina presentem els principals materials amb què treballem i les seves característiques més rellevants, si necessites un material especial no dubtis a contactar amb nosaltres.
  AlSi10Mg

  És un aliatge amb base d'alumini, té una àmplia aplicació a la indústria de la fabricació additiva, on es fabrica peces i components prototips i en sèrie.

  Aquest aliatge té una bona conductivitat elèctrica i tèrmica amb una gran resistència a la corrosió, gràcies a les seves propietats mecàniques i el seu molt baix pes la fa ideal per a aplicacions en automoció, enginyeria, aeroespacial i en la indústria en general.

  Ti6Al4V ELI (Grau 23)

  És un aliatge de titani, alumini i vanadi, d'alta puresa i dels més utilitzats, té un baix contingut d'oxigen, carboni i ferro.


  Aquest aliatge té una alta resistència a la corrosió i és molt indicat en l'aplicació biomèdica d'implants mèdics, automoció i aeroespacial. Alta resistència a la fatiga i la corrosió.  HX (Hastelloy X)

  És un aliatge a base de níquel, crom, molibdè i ferro.  Molt important aliatge amb una excel·lent combinació de resistència a l'oxidació i altes temperatures, on indústries com l'aeroespacial, l'energia i la química són els seus principals camps d'aplicació. Aquest material es caracteritza per la seva bona ductilitat i alta resistència a l'esquerdament.

  IN718

  És un aliatge de crom - níquel. Aquest material té una molt bona resistència a la fatiga, tracció i al trencament.  Important aliatge a l'aviació, ja que es poden fabricar peces per a motors d'aviació, igual que a la indústria del gas, per fabricar peces per a les turbines que requereixen resistència a altes temperatures. És un material amb excel·lents qualitats en la resistència a l'oxidació. La seva excel·lent qualitat permet la seva aplicació a diverses indústries des d'energia, petroquímica i aeroespacial.

  1.2709

  És un acer per a eines (Maraging Steel) amb un alt contingut d'aliatge de níquel.
  Té moltes aplicacions gràcies al seu alt rendiment i resistència. Algunes característiques destacades són la seva tenacitat i resistència a la tracció, entre d'altres. El seus camps d'aplicació per esmentar alguns són l'automoció, Aeroespacial i motlles d'injecció.
  316L

  Acer inoxidable, un material amb alta acceptació al món de la fabricació additiva per la seva facilitat de processament i utilització com a punt de partida en la iniciació en aquesta tecnologia.

  L'acer inoxidable és ben conegut per les seves bones propietats mecàniques i la seva gran resistència a la corrosió, a altes temperatures, cosa que li confereix una utilització en diversos sectors com l'automoció, ambients susceptibles a la corrosió i la indústria alimentària, per anomenar-ne algunes.  Necessites ajuda per al teu projecte?

  Si necessites peces metàl·liques lleugeres, peces complexes fabricades de forma ràpida i econòmica o peces amb propietats mecàniques similars a les peces de fosa, o necessites més informació, contacta amb nosaltres.
  INEO PROTOTIPOS S.L. Disseny i fabricació de prototips i sèries curtes.
  C/Avenc del Daví, 6 Pol.Ind.Can Petit Terrassa, Barcelona 08227
  Tel. +34 937 337 000 Email: contact@ineo.es